Jak przechowywać suszone grzyby?

Wrzesień i październik to szczyt sezonu grzybowego. Grzybiarze wyruszają do lasów, aby zebrać jak najwięcej skarbów lasu i zanieść je do swoich domów, a następnie zjeść.

Jeśli pogoda sprzyja i następuje wysyp, wielu z nas suszy grzyby. Często pojawia się też pytanie: jak przechowywać suszone grzyby?

Przygotowanie grzybów do przechowywania

Zanim przejdziesz do pakowania grzybów, upewnij się, czy są wystarczająco suche. Jak to zrobić?

Weź w dłoń kilka sztuk grzybów i spróbuj je złamać. Jeśli napotkasz opór i grzyb pęknie po mocnym wygięciu będzie to oznaczać, że jest wystarczająco suchy. Jeśli złamie się szybko –  znaczy, że potrzebuje suszyć się jeszcze przez jakiś czas.

Przechowywanie suszonych grzybów w lnianym worku

Grzyby należy przechowywać w suchych i przewiewnych miejscach – zapobiega to powstawaniu pleśni. 

Suszone grzyby powinno się przechowywać w pojemnikach, które zapewniają przewiewność i chronią przed owadami. Do przechowywania suszonych grzybów nadaje się lniany worek, który nie tylko jest przewiewny, ale również z uwagi na właściwości lnu – zapobiega pleśnieniu produktów!

Lniany worek na grzyby jest zaciskany sznurkiem, dzięki czemu zapobiega dostawaniu się do środka owadów oraz kurzu.

Żeby odstraszyć mole spożywcze, warto do przechowywanych grzybów wrzucić kilka liści laurowych lub ziarenek pieprzu, których zapach odstrasza te szkodniki.

worek na grzyby (4)

Wybierz swój wariant

Gdzie przechowywać suszone grzyby?

Suszone grzyby w lnianym worku powinny znajdować się w miejscach suchych i przewiewnych, aby nie dopuścić do zawilgocenia. Dobrym miejscem będzie sucha kuchnia – worek można położyć na okapie kuchennym lub zawiesić w pobliżu grzejnika.

Lniany worek z grzybami można również zawiesić na strychu.

Jak długo przechowywać suszone grzyby?

Suszone grzyby najlepiej jest spożyć w ciągu kilku miesięcy od ususzenia, co wcale nie jest takie trudne. Unoszący się w kuchni zapach grzybów będzie zachęcał do przygotowywania grzybowych zup czy sosów… 

A za niedługo nadejdzie okres świąt Bożego Narodzenia, kiedy to aromatyczne, suszone grzyby podbijają nasze stoły.

Suszone grzyby przez wieki były przechowywane w lnianych workach, warto więc skorzystać z ludowej mądrości i wybrać lniany worek na grzyby!

Zapobiegnie ich pleśnieniu i utrzyma przewiewność, napełniając dom leśnym aromatem.

A jeśli na grzybobraniu zabraknie miejsca w koszu, z powodzeniem możesz również wykorzystać lniany worek do zbierania grzybów!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

11 + 4 =