Gdzie chleb, tam się zęby znajdą…
To stare, polskie przysłowie, które niezmiennie nie traci na znaczeniu, wręcz przeciwnie chleb przeżywa swój renesans, a wielu z nas nieustannie poszukuje coraz to lepszego pieczywa lub podejmuje próby samodzielnego pieczenia. Często nawet w rozmowach z emigrantami słyszymy, że niczego nie brakuje im tak, jak polskiego chleba…
Ludzie wypiekają chleb od 12 tysiącleci, najstarsze znane pieczywo odnalezione przez archelogów pochodzi z Krety i datuje się jego wiek na 6100 lat.
Pierwsze chleby były płaskie i twarde, ich podstawę stanowiła gotowana z wodą zbożowa papka. Później jednak Egipcjanie odkryli zakwas (niektóre źródła mówią, że było to dzieło przypadku, ale jakże korzystnego przypadku…), od tego czasu pieczywo stało się pulchne i znacznie smaczniejsze, a przepis na ów zakwas nie zmienił się od niemal 4000 lat.
Pierwsze wzmianki o polskim chlebie sięgają czasów Bolesława Chrobrego – „Bolesław Chrobry, jadąc na spotkanie z Ottonem III, poczuł nagle miły zapach. Gospodarz domostwa, z którego się on unosił, poczęstował króla chlebem. Ten zaś, na pamiątkę wydarzenia, nazwał miejscowość Piekarami”. – a jak dziś odnaleźć świetny chleb?
Przede wszystkim musimy zastanowić się jakie pieczywo zaspokoi nasze wymagania, czy szukamy chleba z ziaren z pełnego przemiału, który będzie zawierał dużo błonnika, czy może wolimy lekki, puszysty chleb pszenny? Niezależnie od tego jaki wybieramy musimy trzymać się kilku zasad, które pomogą wybrać dobre, zdrowe pieczywo:
– im mniej, tym lepiej – prosty skład chleba – dla doskonałego efektu wystarczą zaledwie 4 składniki, są to mąka, woda, zakwas lub drożdże i sól, niektóre dodatkowe składniki są z korzyścią dla zdrowia i smaku, ale trzeba pamiętać, że dobry chleb nie potrzebuje kolorów, spulchniaczy i konserwantów – jakość broni się sama.
– drugim z ważnych aspektów jest dobór mąki do wypieku – przy jej rodzaju mogą się pojawić liczby – jest to typ mąki. Tu obowiązuje zasada – im wyższa liczba tym lepiej, bo takie pieczywo zawiera więcej błonnika, witamin z grupy B oraz magnezu i cynku przez to, że ziarno zostało zmielone wraz z otoczką i bielmem. Oczywiście osoby z chorobami przewodu pokarmowego powinny wybierać delikatniejsze chleby z mniejszą zawartością błonnika.
– ukochana skórka też może powiedzieć nam wiele o jakości chleba powinna być twarda i spękana. Jeśli jednak ugina się pod naciskiem dłoni jak gąbka i później wraca do swojego pierwotnego kształtu, możemy mieć pewność, że nie jest to dobry chleb.
– termin przydatności pieczywa, o ile nie jest ono szczelnie pakowane, wynosi zwykle około 3 dni. W praktyce dobre jakościowo pieczywo, które odpowiednio przechowujemy (np. w lnianym worku) będzie smaczne co najmniej tydzień i nie będzie czerstwe, oczywiście jego konsystencja i smak ciut się pogorszą, ale z pewnością będzie nadawało się do jedzenia.
Mam nadzieję, że te wskazówki nieco ułatwią świadome zakupy i pomogą wybierać najlepsze pieczywo dla Ciebie i Twoich bliskich. Oczywiście najwięcej radości daje ciepłe, domowe pieczywo o poranku, czekajcie na nasz przepis!