Ludzie wypiekają chleb od 12 tysiącleci, najstarsze znane pieczywo odnalezione przez archelogów pochodzi z Krety i datuje się jego wiek na 6100 lat.
Pierwsze chleby były płaskie i twarde, ich podstawę stanowiła gotowana z wodą zbożowa papka. Później jednak Egipcjanie odkryli zakwas (niektóre źródła mówią, że było to dzieło przypadku, ale jakże korzystnego przypadku...), od tego czasu pieczywo stało się pulchne i znacznie smaczniejsze, a przepis na ów zakwas nie zmienił się od niemal 4000 lat.
Przede wszystkim musimy zastanowić się jakie pieczywo zaspokoi nasze wymagania, czy szukamy chleba z ziaren z pełnego przemiału, który będzie zawierał dużo błonnika, czy może wolimy lekki, puszysty chleb pszenny? Niezależnie od tego jaki wybieramy musimy trzymać się kilku zasad, które pomogą wybrać dobre, zdrowe pieczywo:
- im mniej, tym lepiej - prosty skład chleba - dla doskonałego efektu wystarczą zaledwie 4 składniki, są to mąka, woda, zakwas lub drożdże i sól, niektóre dodatkowe składniki są z korzyścią dla zdrowia i smaku, ale trzeba pamiętać, że dobry chleb nie potrzebuje kolorów, spulchniaczy i konserwantów - jakość broni się sama.
- drugim z ważnych aspektów jest dobór mąki do wypieku - przy jej rodzaju mogą się pojawić liczby – jest to typ mąki. Tu obowiązuje zasada – im wyższa liczba tym lepiej, bo takie pieczywo zawiera więcej błonnika, witamin z grupy B oraz magnezu i cynku przez to, że ziarno zostało zmielone wraz z otoczką i bielmem. Oczywiście osoby z chorobami przewodu pokarmowego powinny wybierać delikatniejsze chleby z mniejszą zawartością błonnika.
- ukochana skórka też może powiedzieć nam wiele o jakości chleba powinna być twarda i spękana. Jeśli jednak ugina się pod naciskiem dłoni jak gąbka i później wraca do swojego pierwotnego kształtu, możemy mieć pewność, że nie jest to dobry chleb.
- termin przydatności pieczywa, o ile nie jest ono szczelnie pakowane, wynosi zwykle około 3 dni. W praktyce dobre jakościowo pieczywo, które odpowiednio przechowujemy (np. w lnianym worku) będzie smaczne co najmniej tydzień i nie będzie czerstwe, oczywiście jego konsystencja i smak ciut się pogorszą, ale z pewnością będzie nadawało się do jedzenia.
Mam nadzieję, że te wskazówki nieco ułatwią świadome zakupy i pomogą wybierać najlepsze pieczywo dla Ciebie i Twoich bliskich. Oczywiście najwięcej radości daje ciepłe, domowe pieczywo o poranku, czekajcie na nasz przepis!